fbpx

Senang Je Taiko Ni Buat Untung RM27Juta Invest Tanah

Punchline kat poin no 4 tu best gilerr kan?!

1. Siapa nak untung puluh2 juta? Siapa taknak? Boleh setel hutang. Boleh hidup mewah. Boleh bawak mak ayah haji. Boleh bela rumah anak yatim n sekolah tahfiz. Boleh buat macam2 wo! Sanggup tunggu 15 tahun??

2. So ada satu taiko ni, Hap Seng Consolidated beli tanah kosong 20 ekar kat Apas Road Tawau pada tahun 2004 pada harga rm315,281. Pada tahun 2019, lepas 15 tahun, dia jual pada harga rm27,140,000! Untung hampir rm27juta beb! 

3. Dalam 15 tahun, nilai tanah kosong tu naik sebanyak lebih kurang 8,500%! Kalau ikutkan compounding tiap2 tahun naik 34.5% setahun. Sebagai perbandingan, ASB bagi pulangan lebih kurang 7% setahun. 

4. KALAULAH AKU TAHU, AKU DAH BELI 10 TANAH MACAM NI! Dah lepas 15 tahun memang la kita cakap macam ni. Skrip macam ni skrip manusia. Kerana hanya Allah yg akan tahu. Inilah yg dinamakan rezeki. Dan rezeki tu Allah bagi kepada yg ambil tindakan. Bukan semua tindakan akan berhasil. Tapi kalau tak bertindak memang konfem la takde hasil! Huhu!

5. Kita bila dgr untung orang, kita ada macam2 emosi. Rasa jeles pun ada. Rasa tak adil pun ada. Rasa geram pun ada. Rasa nak pun ada. Macam2 rasa la kan. Tapi kita tak lihat apa yg mereka lalui utk dapatkan untung2 macam ni. Berapa tahun struggle. Berapa tahun jatuh bangun. Berapa tahun kutip ilmu drpd pengalaman2 pahit manis.

6. Inilah mindset yg Ahyat nak ledakkan dalam diri sahabat2 sekalian. Kita kena buat langkah pertama dalam apa2 bidang yg kita minat tu. Mula memang kecil. Mula memang sakit. Tapi kan Allah dah sebut, setelah kesukaran itu akan ada kesenangan. Dan bila dah selesai satu2 kerja itu, kita nak kena uruskan kerja2 yg seterusnye.

7. Jangan putus asa. Rezeki kita tu ada. Kalau masih struggle, InsyaAllah Rezeki Allah tak pernah lambat atau cepat, n tak pernah silap alamat. Sabar dan terus istiqomah ye sahabat2! Jom kita berdoa di hari Jumaat yg amazing ni dan bertindak dgn bijak dan berani!

 

KLIK DI SINI DAN DAFTAR DI WEB PEJUANG HARTANAH! DAPAT ILMU KEWANGAN DAN HARTANAH!! FREE JERRR!!!


Rujukan:
The Edge Prop
http://www.theedgemarkets.com/…/hap-seng-consolidated-sells…
.
Gambar:
1. Tanah nun di Tawau!
2. Pengiraan compounding growth
3. Siapa taiko tu?

 

 

Tag:

Kongsikan Artikel Ini Di Media Sosial: