fbpx
Friday , February 21 2020
Home / Kewangan / Macam Mana Nak Baca Rate Housing Loan / Home Financing?

Macam Mana Nak Baca Rate Housing Loan / Home Financing?

Hari tu Bella up status pasal rate housing loan/home financing..

Ramai yang share rate dorang yang wowsome tu!

Tapi, korang kena cek bebetul tau! Ada yang tak faham nak baca effective rate tu..

Macam mana nak baca??

Ok
1. Bagi yang loan/financing yang approved sebelum 1/1/2015 korang guna BLR/BFR dan bagi yang approved selepas tarikh tu korang dah guna BR/IBR

Baca:
BLR – Based Lending Rate
BFR – Bases Financing Rate
BR – Based Rate
IBR – Islamic Based Rate

2. Cek kat LO berapa effective rate korang..
Contoh
BFR – 2%
Katalah BFR = 6.65% dan dah turun by 25bp, maka new effective rate korang adalah 6.4% – 2% = 4.4% , turun daripada 4.65% (BFR = 6.65% – 0.25% = 6.4%)

Atau

IBR + 2%
Katalah IBR = 3.85% dan turun by 25bp, maka new effective rate korang adalah 3.6% + 2% = 5.6%, turun daripada 5.85% (IBR = 3.85% – 0.25% = 3.6%)

Unless korang punya rate tu at BLR/BFR – 0% atau BR/IBR + 0% maka rate korang akan sama lah seperti BLR/BFR atau BR/IBR

Ok.. satu lagi yang paling senang, cek je lah online banking korang.. cek kat bahagian Loan/Financing.. confirm ada shows korang punya rate..

Kalau korang tak dapat notification letter, korang boleh screenshot, print dan letak dalam file korang.. sebab apa? Kita ni mudah lupa, maka simpanlah sebagai bukti.. nanti bila ada perubahan lagi pada OPR so korang ingatlah rate korang dulu berapa sebelum perubahan..

Most probably new installment akan take effect on April kot.. ada tak yang lagi awal?? Meh share sikit!

Love,
Bella

Psstt:
Nak register untuk kelas BLOB bella untuk february boleh click link ni 👇👇👇

http://pejuanghartanah.com/bedahlobankfeb/


PERHATIAN: Pejuang Hartanah tidak bertanggungjawab terhadap komen yang ditulis melalui laman sosial media facebook ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun fb dan tidak semestinya menggambarkan pendirian penulis. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

KOMEN PANDANGAN & PENDAPAT ANDA DI BAWAH:

About Bella Leana

Bella Leana

Check Also

53% Penjawat Awam Tak Ada Rumah Sendiri

Baru-baru ini Berita Harian mengeluarkan satu artikel mengenai survey terbaru CUEPACS yang mengatakan 53% penjawat …