fbpx

5 LANGKAH MUDAH UNTUK SEMAK KELAYAKAN PEMBIAYAAN ANDA

 

Ini merupakan panduan untuk anda mengira Anggaran Kelayakan Pembiayaan Perumahan di Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA). Kalkulator ini sebagai rujukan dan anggaran sahaja. Sila dapatkan maklumat tepat di bahagian perumahan LLPSA.

.

.

LANGKAH 1 : Layari laman sesawang ini http://www.lppsa.gov.my/v2/kalkulator-lppsa/

.

.

LANGKAH 2 : Isikan Maklumat Pemohon seperti nombor kad pengenalan anda, Tarikh lahir, umur, jantina, skim persaraan anda dan juga umur persaraan

.

.

LANGKAH 3 : Isikan Pendapatan Bulanan seperti Gaji Pokok, Elaun Memangku (Jika Ada), Elaun yang diambil kira seperti senarai dibawah. Pada paparan Jumlah Elaun akan dinyatakan dalam kotak terakhir.

.

.

LANGKAH 4 : Seterusnya, isikan potongan-potongan wajib yang ada (mengikut slip gaji anda) antaranya KWSP, Perkeso, Cukai pendapatan, Arahan Mahkamah, Arahan Mahkamah Syariah, Bayaran Balik Gaji, Bayaran Pinjaman Perumahan Persekutuan / Kerajaan Negeri / Badan Berkanun.

.

.

LANGKAH 5 : Akhir sekali, lengkapkan Kategori Pinjaman, Skim Pembiayaan , Jenis Harta yang ingin dibeli, Status Kesiapan dan Harga Hartanah (SPA). Amaun Kelayakan anda akan terpapar berdasarkan Gaji Bersih Anda.

.

.

NOTA PENTING:

Untuk memudahkan urusan engkorang. JOM DOWNLOAD JUGA JADUAL AMAUN KELAYAKAN ANDA.

Ahyat dan team dah sediakan 1 starter pek lengkap khas untuk penjawat awam. Anda akan dapat Jadual Kelayakan Amaun, Senarai Rumah Mampu Milik Terpilih dan Video lebih daripada 60 minit antara Ahyat Ishak, Pengasas Komuniti Pejuang Hartanah & Puan Marisa Mamat. Beliau merupakan seorang peguam yang telah berpengalaman berbelas tahun dalam bidang hartanah khususnya pembiayaan penjawat awam. Ahyat nak bagi free jerrrr untuk engkorang tonton!

<<KLIK DI SINI UNTUK DOWNLOAD STARTER PACK HARTANAH ANDA SECARA PERCUMA>>

.

<<KLIK DI SINI UNTUK DOWNLOAD STARTER PACK HARTANAH ANDA SECARA PERCUMA>>

Tag:

Kongsikan Artikel Ini Di Media Sosial: