fbpx
Friday , June 5 2020
Home / #NasihatAhyat / Ahyat Tutup Mata Jer Ajar Brader Ni 1 Teknik Yg Buat Dia Boleh Shopping Rumah RM1 JUTA!

Ahyat Tutup Mata Jer Ajar Brader Ni 1 Teknik Yg Buat Dia Boleh Shopping Rumah RM1 JUTA!

Ada sorang brader ni. Dia kata dia lama folo Ahyat. Terserempak dekat Menara Great Eastern lepas event kat sana. Brader ni dah ada 4 dah! Ada 4 apatew? Dia dah ada 4 bijik rumah dah! Chekidaut nasihat Ahyat kat brader ni.

1. Dia ada beli 4 bijik rumah kat Ipoh 10 tahun lepas. Masa beli tu regenye murah. Sekarang dah double dah regenye. Dah habis bayar pulak tu. Kalau nak jual memang best. Tapi sabar dulu. Jangan gelojoh sangat.

2. Memang betul rumah ni boleh bagi keuntungan drpd kenaikan nilai atau capital appreciationnye. Tapi bukan itu satu2 nye cara orang buat duit drpd hartanah. Ramai yg tak syok nak buat duit drpd strategi cashflow seperti sewa. Mana boleh bina empayar hartanah kalau asyik beli n jual kan.

3. So brader ni kata dia jadikan 4 rumah tu homestay. Cumanye dia tak urus dgn serius. Dia pun tak ambil tahu berapa income drpd 4 unit rumah tu. Maklumlah takde komitmen bank. So berapa2 pun dapat tu memang rasa untung la kan.

4. Ahyat bagitahu dia, kalau dia susun betul2, senang2 dia nak shopping rumah bernilai rm1 juta. Bila dah bina profail sehingga boleh beli sebanyak itu, terpulanglah kalau nak beli 1 rumah idaman bernilai rm1juta, atau nak invest 5 bijik apartmen bernilai rm200k setiap satu.

5. Dia pun rasa syiok. Tapi Ahyat pesan, kena fokus utk pastikan rumah2 dia tu jadi aset yg jana pendapatan. Rumah ni boleh jadi aset hanya bila tumah tu hasilkan pendapatan. Kalau tak, tumah tu jadi raksaksa penyedut duit.

6. Ahyat tanya dia berapa malam boleh sewa setiap bulan? Dia kata lebih kurang 5 malam. 1 malam boleh sewa rm150. Maksudnye 1 rumah tu berikan pendapatan homestay sebanyak rm750 sebulan. Ahyat kata, itu baru 1/3 potensi sebenar honestay dia.

7. Dia pun terkejut. Kenapa Ahyat confident dia boleh capai income homestay yg lebih? Kerana rumah dia tu dekat dgn kawasan pelancongan. Sifu Homestay Ahyat bernama Akmal Nizam. Dia operator Homestay dan juga pengasas MyCribBooking.com, platform rasmi homestay Malaysia.

8. Kalau lokasi homestay kita tu ada faktor pelancongan, kita boleh target 50% occupancy kalau diunjurkan selama 1 tahun lengkap. So secara bulanan, boleh dikatakan brader sepatutnye boleh sewakan honestay dia 15 malam. Kalau 5 malam dapat income rm750, kalau 15 malam rm2,250!

9. Ahyat tak target setinggi 15 malam pun utk dia. Ahyat target 10 malam je. So income rm1,500. Kalau darab 4 rumah jadinye total cashflow rm6,000. Dan kalau bank boleh terima 80% drpd cashflow ini sebagai pendapatan tambahan dia, income dia akan bertambah sebanyak rm4,800.

10. Dgn penambahan rm4,800 kepada profail kewangan brader ni, secara teknikal dia boleh mohon pembiayaan bank sebanyak lebih kurang rm960k. So bergantung pada peti perang yg dia ada, dia boleh shopping hartanah lebih drpd rm1 juta!

11. Tapi utk capai nye kena pastikan 2 perkara penting. Pertama kena cari ilmu homestay: digital marketing dan hospitality services. Kedua dia kena bijak bina profail kewangan dgn duit honestay dia tu.

12. Dah dapat 2 perkara tu, kerjanye belum selesai lagi. Bila dah bina profail kewangan susah2, jangan pergi beli sampah pulak! So bila #ilmukewangan dah kuat, #ilmuhartanah kena kuat jugak utk sambut kebolehan baru ni. So kenalah upgrade lagi ilmu #sniperhartanah utk kenalpasti hartanah bergred pelaburan!

13. Tapi jangan risau, kita step by step. Kita betulkan kewangan dulu. Itulah yg Ahyat n team akan bantu di Group Coaching #PPK: Program Persiapan Kombat pada Sabtu 8 Feb ni. Ahyat memang nasihatkan utk sertai group coaching ni dulu sebelum beli hartanah.

BAGI YG NAK PASTIKAN BERAPA #LAYAK #MAMPU #SELAMAT#PETIKEMARAU, SILA KLIK LINK NI SEKARANG :

https://pejuanghartanah.com/kombat


PERHATIAN: Pejuang Hartanah tidak bertanggungjawab terhadap komen yang ditulis melalui laman sosial media facebook ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun fb dan tidak semestinya menggambarkan pendirian penulis. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

KOMEN PANDANGAN & PENDAPAT ANDA DI BAWAH:

About Ahyat Ishak

Ahyat Ishak

Check Also

MENANG BIDA TAPI KENA FIKIR NAK ALIH TOKONG

Tarikh Lelongan: 28/4/2008 Hartanah : Rumah Teres 2 Tingkat, Jln Impian Setia, Saujana Impian, Kajang …