fbpx
Thursday , November 14 2019
Home / Ilmu Hartanah / Bubble Tea Jadi Booster Hartanah?

Bubble Tea Jadi Booster Hartanah?


Ada 3 lokasi hangat yang sedang meledak!

1. Mungkin ramai yang tahu trending bubble tea ni dah jadi satu fenomena luarbiasa sejak kebelakang ni. Tapi tak ramai sedar apa kesannye kepada hartanah.

2. Awal awal jadi kegilaan Malaysian Chinese. Tapi sekarang dengan kite kite sekali dah terikut trending. Sampai beratur panjang. Apa point paling penting kat sini? Bila ada kerancakan populasi, banyak dompet. Bila banyak dompet, ada kerancakan bisnes.

3. Dua kerancakan ni lah yang akan meningkatkan permintaan kepada ruang perniagaan. Apa apa yang meningkatkan dua kerancakan ini kita boleh anggap sebagai booster hartanah. Kali ini, booster nye meledakkan permintaan untuk hartanah jenis komersil. Shoplots.

4. Ada 3 lokasi meleTOPS yg sedang meledak kerana bubble tea ni. Ada sampai dah terkenal sebagai Bubble Tea Street dan jadi tumpuan siang dan malam. (Rujukan 1)
4.1 SS15 Subang Jaya: 14 kedai
4.2 Cheras Traders Square: 13 kedai
4.3 Bdr Baru Sri Petaling: 7 kedai

5. Dalam 3 lokasi ni yang pertama n ketiga tu dah memang power dari segi permintaan sewa bisnes. SS15 n BB Sri Petaling memang sangat hot. Tapi bila ada booster baru, dalam keadaan ekonomi yang seakan merudum n banyak bisnes semakin sukar bayar sewa, ia jadi booster tambahan di tempat yang dah memang dah ok. Cheras Trader Square dianggap lokasi baru leTOPS dan antara booster yang penting kat situ ialah bubble tea.

6. Permintaan sewa kedai kedai kat area area ni melonjak dan kadar sewa meningkat 5 hingga 10%. Sample kadar sewa seperti berikut:
6.1 Ruang 700 sf disewa pada kadar rm1550 atau rm2.21 psf dan
6.2 Ruang 4,350 sf disewa pada kadar rm18,000 atau rm4.14 psf

7. Adakah trending bubble tea boleh bertahan dan terus menghangatkan permintaan sewa ruang2 perniagaan di lokasi2 tertentu? Apa komen anda?

 

KLIK DI SINI DAN DAFTAR DI WEB PEJUANG HARTANAH! DAPAT ILMU KEWANGAN DAN HARTANAH!! FREE JERRR!!!

 


Rujukan:
1. The Edge Prop 6 July 2019
https://www.edgeprop.my/…/155…/bubble-tea-property-hot-spots
Gambar:
Travel360.com

PERHATIAN: Pejuang Hartanah tidak bertanggungjawab terhadap komen yang ditulis melalui laman sosial media facebook ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun fb dan tidak semestinya menggambarkan pendirian penulis. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

KOMEN PANDANGAN & PENDAPAT ANDA DI BAWAH:

About Ahyat Ishak

Ahyat Ishak

Check Also

Ahyat Cadangkan Abang Ni Beli Rumah Kat KL Timur.. Tapi Ada 1 Syarat Yang Dia Tak Lepas

Ahyat ada 4 syarat wajib yang mesti lepas dari segi kewangan sebelum Ahyat nak bagi …