fbpx
Friday , June 5 2020
Home / #SuaraHartanah / CCRIS Record

CCRIS Record

TAK PERNAH ADA KOMITMEN, BOLEH KE NAK BUAT LOAN RUMAH?

Bank terima tak kalau kita tak pernah ada apa-apa komitmen? Adakah ASB Loan membantu sebagai komitmen di mata Bank? Ramai yang masih tak familiar tentang laporan CCRIS / CTOS.. Jom kita baca sedikit soal jawab mengenai isu tersebut..

Soalan:-
Kalau takde CCRIS record, boleh apply Home Financing (Housing Loan)??

Jawapan:-
Boleh je apply takde masalah.. persoalan nya, boleh ke approved?
Ok, bab ni sangat lah subjective.. bergantung kepada situasi juga..

Ok, if you’re fresh graduates, shud be no issue without any CCRIS record.. takde masalah pun.. apply je macam biasa.. tak perlu pun nak apply Credit Card or ASBF dulu then have to wait 6months before you apply HL..

Reason why:-
1. Kalau apply ASBF min RM10k sebab takut ganggu DSR or Gaji kecil, tak membantu langsung nak tengok habit.. sebab amount is too small.. tak jive dengan amount HL yang besar say RM100k or RM200k..
2. Kalau apply ASBF amount besar, akan effect pada DSR..
3. Same goes to Credit Card.. limit berapa sen je.. katalah RM5k limit.. bank still tak boleh nak tengok habit of repayment sebab nak jive kan dengan financing/loan amount untuk rumah..
4. Dan sebenarnya 6mths repayment habit tak cukup.. setahun mungkin still ok..

Soalan:-
Kalau bukan fresh grad how?

Jawapan:-
Katalah umur dah 30++ tapi takde CCRIS record..
1. Financing/Loan dah setel.. – boleh sertakan sekali surat settlement.. or any bukti yang pernah ada rekod financing/loan dulu
2. Memang tak pernah ada financing/loan dulu.. – kalau memang tak pernah ada, we assume saving mesti ada kan?? So attached kan sekali..

Yang jadi issue bila takde CCRIS record dan application declined ni bila mana:-
1. Langsung tak ada simpanan..
2. Baki akaun gaji tak cun langsung.. tinggal RM3.47 seminggu sebelum gaji..

My advice:-
1. Adik2 yang baru lepas grad dan bercita2 nak beli rumah dulu, create lah habit simpanan sekurang2nya 6 bulan instalment rumah yang kita aim tu..
Contoh:- Purchase Price RM200k – say instalment RM1k.. so setiap bulan dah ada some saving RM1k +/-.. bank confident lah nanti..
2. Abg2 kakak2 yang pernah ada record CCRIS tap tak settled semua, habit simpanan tu kena ada.. dan pastikan resit bayaran akhir (full settlement) atau surat settlement tu simpan dalam file “Profil Kewangan”
3. Abg2 kakak2 yang langsung tak pernah ada record, pastikan simpanan cun..

Ok, so sekarang clear tak pasal issue rekod ccris ni?

CCRIS record ni hanya salah satu term/syarat untuk pastikan permohonan kita lulus.. bukanlah segala-galanya…

Untuk join Program Jom Bedah LO Bank ini boleh daftar pada link dibawah :
pejuanghartanah.com/bedahlobankfeb

JAN10, 2020

KLIK DI SINI DAN DAFTAR DI WEB PEJUANG HARTANAH! DAPAT ILMU KEWANGAN DAN HARTANAH!! FREE JERRR!!

 


PERHATIAN: Pejuang Hartanah tidak bertanggungjawab terhadap komen yang ditulis melalui laman sosial media facebook ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun fb dan tidak semestinya menggambarkan pendirian penulis. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

KOMEN PANDANGAN & PENDAPAT ANDA DI BAWAH:

About Bella Leana

Bella Leana

Check Also

Laporan Suara Hartanah Suku Tahun Pertama (Q1) 2019

Sepanjang tempoh Januari hingga Mac 2o19 (suku tahun pertama 2019), beberapa senarai undian awam secara …