fbpx

Duti Setem Pindah Milik Kasih Sayang

Sayang seribu kali sayang.

Ramai juga yang bertanya adakah kalau kita pindahmilik atas balasan kasih sayang, tak perlu bayar duti setem atas pindahmilik itu.

Yelah… nak jimat kos kan. Ada juga yang plan nak buat pindahmilik “duty free” ni antara adik beradik, lepas tu minta yang terima pindahmilik tu untuk buat re mortgage, dan duit re mortgage tu buat bayar kat yang memindahmilik.. kira sebenarnya macam jual lah tapi nak guna cara “duty free” ni untuk jimat kos duti setem.

Dalam undang-undang kontrak ni, balasan adalah salah satu rukun yang kena ada untuk jadikan suatu kontrak itu sah. Sebab itu dalam Borang Pindahmilik pun ada ruangan balasan untuk di isi.

Kena tulis di situ sebagai balasan apa yang kita dapat dan yang buat kita setuju nak pindahmilik ni. Kalau jualbeli, balasannya ialah duit lah. Kalau jual dengan harga RM 300,000 tulis lah balasannya ialah wang RM 300,000 yang dibayar kepada pemindahmilik.

Di ruangan itu juga lah boleh ditulis balasan KASIH SAYANG (Love & Affection). Ia di terima di dalam undang-undang sebagai balasan yang sah.

Tapi semua pindah milik secara kasih sayang ni layak ke dapat “duty free”?

Hukum dasarnya ialah semua pindahmilik kena bayar duti setem.

Tapi kerajaan telah memberi pengecualian melalui perintah pengecualian tahun 2007 yang menjadikan balasan kasih sayang ini ” duty free” HANYA UNTUK PINDAHMILIK ANTARA PIHAK BERIKUT:

PENGECUALIAN 50% (dari nilai duti sebenar):

IBU/BAPA KEPADA ANAK
ANAK KEPADA IBU/BAPA

PENGECUALIAN 100%:

SUAMI KEPADA ISTERI
ISTERI KEPADA SUAMI

Samada benar benar sayang atau tak sayang,atau sebenarnya menyampah, tetapi BUAT JUGA ATAS DASAR KASIH SAYANG, sebab nak layak dapat status “duty free” itu,tak dipersoalkan oleh Pejabat Duti Setem.

Kerajaan ada hak untuk batalkan pengecualian tersebut. Sementara masih “duty free” 50% ni, boleh lah ibubapa yang ada rumah, timbang-timbang kan untuk hibah dan buat pindahmilik atas dasar kasih sayang terus.

Redz Idrus& Hiwafa KL boleh bantu urus, InsyaAllah.

Dan anak anak yang dapat pindahmilik rumah tu, ingatlah jasabaik ibubapa, kasih sayang pada ibubapa anda jangan lupa, dan jangan sampai minta ibubapa keluar dari rumah..itu DERHAKA..!!!

DAN nak pindahmilik tu ofkos lah hartanah yang bebas hutang atau hutang bank di setelkan terlebih dahulu ya.

Sept 14,2019

 

KLIK DI SINI DAN DAFTAR DI WEB PEJUANG HARTANAH! DAPAT ILMU KEWANGAN DAN HARTANAH!! FREE JERRR!!

Tag:

Kongsikan Artikel Ini Di Media Sosial: