fbpx

Kisah Ni Buat Orang Terbeliak Mata!


Macam ni rupenye orang orang kaya urus hutang

1. Hari ni Ahyat bersama students dalam PPP: Program Persiapan Perang. Program ni group coaching untuk persiapan kewangan sebelum beli rumah.

2. Semua terbeliak mata bila Ahyat share kisah ni. Termasuk Ahyat sekali terbeliak mata! Hahaha! Kisah bagaimana cara orang orang terkaya uruskan hutang hutang mereka.

3. Sebelum nak bagitahu kisah tu, kena tanya ni dulu. Apakah matlamat kita? Nak bebas hutang ke nak bebas beban hutang? Haa. Ramai tak tahu bahawa orang orang terkaya di dunia bukannye langsung takde hutang. Mereka ada banyak hutang. Cumanye aset mereka berkali ganda lebih banyak daripada hutang mereka.

4. Ahyat share kisah seorang billionaire yang ada hutang perniagaan dan aset sebanyak rm2.4 billion. Rm600 juta daripada hutang itu adalah personal guaranteed. Tapi nilai aset beliau berbelas billion ringgit. Dalam keadaan ini, beliau adalah networth billion ringgit. Dan komitmen membayar hutang itu setiap bulan terurus dengan cashflow bulanan yang kuat.

5. Hutang ni boleh bantu orang cipta kekayaan. Tapi lebih ramai yg cipta kesengsaraan! Kumpulan kedua yang sudah berhutang berlebihan kerana tidak bijak uruskan hutang. Dalam Islam, hutang ni perkara serius. Isu yang tak kelakar. Mati syahid pun tak boleh setelkan tanggungan hutang.

6. Ilmu ilmu dasar seperti ini sanvat penting. Kalau tidak tapak ilmu kita jadi rapuh. Dalam group coaching PPP, Ahyat fokus kepada fundamental persiapan kewangan sebelum beli rumah. Ramai tak buat step ni dulu sebelum terjun dalam medan hartanah. Bayangkan terjun dalam medan perang yang penuh dengan musuh dan bom dan serangan tapi kita tak bersedia. Sangat horror jadinye nanti!

Ahyat doakan agar sahabat diberikan peluang untuk bersedia secara kewangan sebelum membeli hartanah pertama atau hartanah seterusnye. Semoga kita buat keputusan bijak beli rumah yang kita benar benar mampu dan bukan yang layak. 

 

 

KLIK DI SINI DAN DAFTAR DI WEB PEJUANG HARTANAH! DAPAT ILMU KEWANGAN DAN HARTANAH!! FREE JERRR!!!

Tag:

Kongsikan Artikel Ini Di Media Sosial: