fbpx
Monday , August 3 2020
Home / Hartanah / Multi Submission Rumah

Multi Submission Rumah

MULTI SUBMISSION (MulSub)
.
Lately ni macam banyak pulak bella terbaca posting pasal MulSub ni..
Bella nak share sikit pasal MulSub ni boleh?? No harm please.. ini my opinion.. kalau ada yang tak setuju, just enjoy reading ok..
.
Apa bende MulSub ni?
.
Kita beli property lebih daripada 1 unit dengan range harga yang lebih kurang sama.. atau project yang sama tapi unit yang berbeza..
.
Dan submit documents di bank(s) untuk dapatkan loan/financing..
.
Contoh:
Project A, Ali dan Abu beli 4 unit sekaligus.. then submit documents di bank(s)
Salah ke MulSub ni??
.
Tak salah!!
.
Yes, tak salah!
.
Kes Ali tadi, dia beli Project A beli 4 unit yang berbeza sekaligus.. dan submit documents di bank(s) untuk dapatkan loan/financing.. dan Ali INFORM bank yang dia beli 4 UNITs yang berbeza..
.
Maka, bank pun akan kira kelayakan Ali berdasarkan 4 instalment yang berbeza..
LTV? Yes ofcos LTV apply..
.
Chill! Gaji Ali setahun bersamaan dengan harga property yang dia beli tu.. so dari segi Kelayakan (DSR) Ali memang layak.. masih within Bank’s Guidelines..
.
Ali pun dah ready nak sediakan Deposits untuk 4 unit property yang dia beli tadi.. dan boleh tunjukkan pada bank amount untuk deposit yang di perlukan untuk bayar pada Pemaju.. (Dalam kes ni bella ambil contoh pemaju ya!)
.
So apa yang salah nya pasal MulSub ni??
.
Takde kan?? So go ahead kalau kalian nak submit MulSub.. sebab korang memang layak..
.
Eh! Chop Chop! Tapi kenapa ada yang kata salah?
.
Ok gaiss! Ni si Abu pulak.. Yang jadi salah bila mana Abu beritahu bank yang dia beli Unit yang sama.. sebab nak dapat LTV yang sama.. walhal cerita yang sebenar dia beli 4 units..
.
Sebab apa? Sebab Abu takut kalau dia declare yang dia beli 4 unit, loan/financing dia tak lepas.. DSR dia akan burst terok.. Abu kena sediakan deposit mengikut LTV yang di sediakan.. sedangkan Abu takde semua tu.. tak cukup..
.
Clear?
.
Kenapa Salah?
.
1. Menipu/Manipulasi
Agak kasar bila bella kata Abu menipu kan? Sebab bila banker yang process application Abu tanya pasal another application yang appear kat CCRIS Abu, Abu jawab “Oh, itu Unit yang sama apply kat different FI” sedangkan Abu tahu perkara sebenar..
.
Takpe, tipu sunat kata Abu..
.
Tipu sunat ada ke??
.
Faham tak apa yang bella try to sampaikan??
.
Benda simple je, kalau kita nak buat MulSub ni, dan kita memang 200% yakin yang MulSub ni tak salah, just declare je apa yang sebenarnya jadi.. Declare berapa kita beli..
Benda tak salah, buat apa kita nak pening2 tipu kan? Declare je lah..
.
Kita mampu.. so memang takde isu kat situ..
.
Yang tak berkata benar ni, yang tak declare buat MulSub masa submit application ni biasanya kes macam Abu..
.
Bukan apa, takut-takut Project A yang Abu beli ni Vacant je nanti.. atau boleh jadi terbengkalai half way.. atau Abu bleeding teruk masa nak bayar instalment.. end up tak mampu nak bayar, kena lelong..
.
Eh, dulu-dulu ramai je yang ok buat MulSub ni??
.
Gaiss, benda in future korang boleh forecast je beb! Tak semestinya boom mengikut yang korang forecast!
.
Ada je property yang beli SPA price RM350,800 tahun 2014, tahun 2020 OMV RM240,000 je sebab tak boom mengikut forecasting.. sebab target untuk student, unfortunately student kat situ rent tempat lain..
.
Ada juga HighEnd property SPA Price 3.2mil lepas 4 tahun value masih 2.7mil..
Tapi, memang ada property yang boom mengikut forecasting!
.
Tapi, macam mana kalau property yang Abu beli tak boom seperti yang Abu forecast?
MulSub ni ada risk.. tak kiralah korang Ali atau Abu.. sebab biasanya orang yang beli MulSub ni niat dia memang untuk investment.. investment ni biasalah gaiss.. kadang boom kadang tak boom.. benda belum jadi, kita mana tahu..
.
MulSub ni dah berzaman weiii.. bella join bank since 2009 pun memang dah ada issue MulSub ni.. tapi zaman tu FB baru nak up.. tak ramai yang share openly.. zaman tu Friendster & MySpace masih ada.. ramai yang buka akaun untuk geli2 je.. hahaha
So, kalau korang nak buat MulSub tu, berani declare betul2 lahhh..
1 word je kat sini.. INTEGRITI..
.
As simple as that!
.
Apepun, ini pandangan Bella lah..
.
Pandangan korang mungkin berbeza.. Chill je ok!
.
.
Sumber asal : Facebook Bella Leana
.
MENARIK KAN TOPIK INI? JOM BELAJAR ILMU LAIN SEPERTI KIRA2 HARTANAH. DAFTAR DI SINI  👉👉👉  http://pejuanghartanah.com/kombat/?ls=2787
.
.
.

PERHATIAN: Pejuang Hartanah tidak bertanggungjawab terhadap komen yang ditulis melalui laman sosial media facebook ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun fb dan tidak semestinya menggambarkan pendirian penulis. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

KOMEN PANDANGAN & PENDAPAT ANDA DI BAWAH:

About Pejuang Hartanah

Pejuang Hartanah

Check Also

Elak Lambakan Tuntutan

1. KERAJAAN dicadangkan supaya menggubal segera suatu undang-undang yang memberi kuasa supaya semua perjanjian yang …