fbpx

#NasihatAhyat (Episod 12) : Adakah Beli Rumah Secara Cash Suatu Strategi Yang Bagus?

 

“Okay tak kalau nak beli projek undercon guna cash?”

Ada seorang sahabat tanya soalan ni. Dia nak beli projek undercon harga RM600k guna cash. So, dia tanyalah ok ke tak?

ANDA AKAN TERKEJUT SOALAN APA SAYA TANYA BALIK KEPADA DIA!

Begini jawapan Ahyat.. termasuk soalan yang takda kena mengena pasal beli cash atau pembiayaan! Huhu!

1. Boleh je beli hartanah guna pembiayaan atau cash. Ada orang memang mampu beli cash. Terpulanglah kepada kemampuan dia.

2. Kena faham konsep opportunity cost. Cash RM600k yang dia ada tu kalau beli rumah tu tanpa pembiayaan, jimatkan dia 4.3% interest bank. (Nota: 4.3% adalah interest pada waktu nasihat ini diberi. Kini kadar paling rendah antara 4.5% – 4.7%)

Maksudnya, kalau dia ambil pembiayaan, bank akan kenakan interest rate 4.3% la kan. TAPI, kalau duit RM600k tu diletakkan pada aset-aset atau instrumen-instrumen lain, cuba fikir, boleh tak dia dapat lebih daripada 4.3%? Rasa-rasanya sudah tentu. So, rugi la kan?

3. Ada tapi lagi. TAPI.. kenapa orang nak guna cash dan tak nak pembiayaan? Kerana faktor nak uruskan risiko interest rate. Dalam pelaburan hartanah ni bila libatkan pembiayaan dari bank, kita terdedah kepada risiko interest rate naik dan turun. Kalau turun, takpa lagi. Kalau naik, komitmen bayaran pembiayaan bulanan akan naik jugak. Dan jangan cakap bank zalim ok. Kita kena bayar ikut interest rate semasa.

4. Ahyat ada je beli projek undercon guna 100% cash. Memang kerana Ahyat nak uruskan risiko interest rate. Bagi orang yang dah ada berpuluh juta pembiayaan rumah, mereka ni dah terdedah kepada risiko yang berbeza dibandingkan dengan orang yang baru ada pembiayaan pertama RM500k. Risiko interest rate ni besar kesannya kepada mereka yang dah banyak pembiayaan ni.

5. Kenapa best bayar cash untuk rumah undercon? Kerana kita tak perlu pun keluar segedebuk RM600k. Kita kena bayar progress payment. Bila bangunan naik 10%, kita bayar 10%. Naik lagi 10%, kita kena bayar lagi 10%. Ada progress payment pula yang hanya kena bayar bila construction sampai kat unit kita. Kena pulak unit kita kat tingkat atas-atas. Lagi lamalah pulak boleh tunggu sebelum pemaju mintak claim bayaran tu.

Bagi projek yang 3-4 tahun, ini bermakna, RM30-60k bergantung kepada harga rumah, perlu dibayar dalam masa 3-5 bulan. Bagi sesetengah orang berniaga, jumlah tu boleh diikhtiar.

★ SOALAN MAUT???

Semua tu kita boleh faham. Tapi kan, Ahyat tanya soalan ni yang langsung takda kena mengena dengan soal bayar cash atau pembiayaan. Inilah soalan-soalannya: SOALAN MAUT???

★ APA TUJUAN NAK BELI?

Haa! Apa mautnya sangat soalan ni? Inilah soalan yang bakal membogelkan seseorang pelabur dan buat dia berfikir. Kenapa Ahyat kata macam tu? Kerana kat sinilah yang kita akan nampak sesuai atau tidak tindakan kita tu.

★ TUJUAN BELI NAK FLIP???

Alamak?! Ahyat terus angkat dua belah tangan! Rupa-rupanya plan A dia adalah untuk FLIP! Memang Ahyat surrender kalau masih ada investor yang nak beli rumah especially condo range RM600k untuk tujuan FLIP. Apa FLIP? Maksudnya, dia nak beli dari pemaju dan bila dapat kunci tu nanti, hari keesokannya dia nak jual untuk keuntungan yang besar! Bukan strategi ni tak boleh pakai, tapi bersediakah kita kalau-kalau tak boleh nak FLIP seperti yang kita idamkan tu???

★ TAKPALAH, PLAN B NAK SEWAKAN LAH

Haa. Memang ramai yang plan macam ni. Kata mereka, kalau takda orang nak beli, sewakan je lah. Untuk kes ni, dia plan nak sewakan kepada students kat satu kolej swasta dekat dengan projek undercon tu. Bukankah Ahyat yang kata kolej ni satu booster hartanah?

Eh.. sabar dulu akak-akak abang-abang! Please guna teknik ajaib Ahyat: TARIK NAFAS dan tanya diri sendiri: TAKDA RUMAH LAIN KE BRO?

★ DAH STUDY KE?

Dah siasat tak berapa sewa yang boleh dapat kat situ nanti? Ada ke tak apartment atau kondominium lain kat area tu yang akan ganggu kita nanti? Students nak ke sewa tempat kita tu nanti? Sewa yang kita dapat tu boleh cover ke loan bulanan nanti? Kalau beli cash, ROI sewa tu berbaloi ke nanti? Siapa yang nak manage rumah sewa kita tu nanti? Kalau ada problem penyewa siapa yang nak handle nanti.

★ BANYAKLAH ENGKAU PUNYA NANTI!

Kan namanya NANTI.. NANTI-NANTI lah aku pikir! Ini lah jadi perosak kepada ramai pelabur. Yang jadi jahanam, terbeban, merana dan sengsara kerana perkara yang kemudian tu tak nak fikirkan sekarang.

★ BOLEH HOLD KE BRO?

Kalau takda orang nak beli. Kalau orang takda nak sewa. Berapa bulan boleh tanggung? Itulah maksud HOLD! 1 bulan boleh? 10 bulan boleh? 40 boleh tanggung? Eh. takkan 40 bulan bro? Mesti ada orang nak sewa at least.. haa.. Ahyat sebut ni kerana memang boleh jadi kes teruk macam ni.

★ DARI PEMBIAYAAN KEPADA STRATEGI

Inilah sebenarnya isu sebenar. Bukan soal cash atau pembiayaan. Tapi soal strategi. Beli rumah ni senang je. Siapa-siapa boleh beli kalau pembiayaan lulus atau kalau kaya ada banyak cash. Tapi yang susahnya yang selepas tu. Kena fikirkan semua ni.

★ KENA CARI ILMU

Macam mana pulak nak fikirkan semua tu kalau kita tak tahu apa nak fikirkan. Itulah sebab kena cari ilmu kewangan dan hartanah. Syukur Alhamdulillah, ramai yang gigih nak belajar bersama Ahyat.

★ DOA AHYAT

Semoga anda semua dipermudahkan segala urusan untuk belajar ilmu kewangan dan hartanah!

SELAMAT BERJUANG!

(Nasihat ini telah disampaikan pada 15 Disember 2017)

Anda seorang usahawan dan ada minat terhadap hartanah?

Tahukah anda bahawa hartanah boleh jadikan bisnes anda berkembang berlipat kali ganda!

Ahyat ingin memperkenalkan satu formula : FORMULA EMPAYAR!

Apakah maksud formula ini?

Apakah kaitannya dengan pelaburan hartanah dan KEJAYAAN bisnes anda?

Ketahuinya di Program FEU2019, anjuran Pejuang Hartanah, khas ditujukan untuk para USAHAWAN semua! 

Klik poster di bawah ini untuk maklumat penuh program!

Tag:

Kongsikan Artikel Ini Di Media Sosial: