fbpx
Thursday , March 21 2019
Home / Kewangan / Yang Berniaga, Dah Tahu Cara Lindung Dan Wariskan Bisnes Anda?

Yang Berniaga, Dah Tahu Cara Lindung Dan Wariskan Bisnes Anda?

Topik kali ini sangat penting untuk pemilik bisnes (perniagaan).

Cuba bayangkan kalau terjadi situasi seperti berikut:

Family dia tuntut nak gaji dan mahu terlibat dalam company korang… korang okay ke?
Apa pulak perjanjian hitam putih korang dengan biz partner tu?

‘Keyman’ atau ‘Key Person’ dalam company adalah individu-individu yang sangat penting.

Tolong baca sampai habis sebab ia penting sangat kepada korang supaya perniagaan korang kekal sehingga ke anak, cucu dan cicit! Kalau tak better bungkus je company sekarang!

SIAPA ‘KEYMAN OF THE COMPANY’
👬👭
✔ Shareholders
✔ Director
✔ General Manager
✔ Manager

ISU PENTING BERKENAAN KEYMAN

Adakah anda seorang “Keyman of the Company”?

 Siapakah rakan kongsi (biz partner) anda?

 Ada hubungan kekeluargaan/kawan?

 Berapa kos bahan & kos operasi bulanan syarikat anda ?

 Siapakah yang akan menanggung kos-kos tersebut jika berlaku risiko kehidupan? Apakah jaminan kewangan jika sesuatu risiko terjadi dalam perniagaan?

 Apakah perancangan hitam putih yang anda telah disediakan antara keyman?

 Adakah pihak daripada keluarga keyman akan datang menuntut gaji dalam company?

★ Bagaimana hutang-hutang dalam company? Tanggungjawab siapa?

★ Berapa nilai syarikat ni kalau aku nak exit? Siapa nak beli?

★ Uisshhh… dan juga… siapa nak teruskan bisnes nih ?

Pernah fikir samada nak buat “BUSINESS SUCCESSION”? Atau…. “MANAGEMENT SUCCESSION”?

Tak fikir lagi? Adoii camne tu??

CUKAI

→ Soalan:
Jika anda seorang keyman, adakah anda ambil tahu Akta Cukai yang memberi keuntungan kepada seseorang keyman?

→ Jawapan:
Public Ruling No.: 2/2003
Issue Date : 30 December 2003

→ Kenyataan dalam Akta Cukai:
Keistimewaan kepada “keyman” iaitu orang penting di dalam syarikat diberi kelebihan untuk membuat skim persaraan dan perlindungan kepada “keyman” dan syarikat yang dimiliki.

KELEBIHAN KEYMAN PLAN

✅  Pelan persaraan kepada keyman dalam masa yang sama memberi perlindungan kepada kebaikan syarikat dan pewaris.

✅   Harta segera kepada syarikat jika berlaku musibah kepada keyman.

✅   Tunai yang menjamin bahagian kepada pewaris keyman yang meninggal mengikut peratusan (%) saham masing-masing.

✅   Kelebihan kepada keyman yang masih hidup untuk mendapat bahagian peratusan (%) keyman yang dah meninggal selepas jumlah perlindungan diberikan kepada pewaris.

✅  Jaminan perniagaan antara keyman yang mungkin melibatkan permasalahan keluarga jika tiada perjanjian hitam dan putih.

✅  Jaminan kepada pewaris keyman yang meninggal.

✅  Jaminan persaraan kepada keyman jika pelan tersebut mempunyai nilai tunai.

✅  Sebagai modal untuk pelaburan jika pelan tersebut mempunyai nilai tunai.

Penat jika berniaga tetapi akhirnya perniagaan terpaksa tutup sebab tiada siapa yang diberi tanggungjawab untuk meneruskan perniagaan tersebut.

Bertindak sekarang untuk mengambil tahu supaya empayar perniagaan yang dibina ada jaminan untuk diwarisi segala harta, bukan diwariskan dengan hutang!!!

Bertindak sekarang untuk menyediakan “Liquidation Of Shares” kepada syarikat dan pewaris anda!

Bertindak sekarang!

NAK TAHU CARA SEORANG USAHAWAN GANDAKAN EMPAYAR BISNES?

DAN SETERUSNYA CARA MELINDUNGI PERNIAGAAN TERSEBUT?

JIKA ANDA SEORANG USAHAWAN DAN BERMINAT,
SILA TINGGALKAN DI RUANGAN KOMEN… “SAYA USAHAWAN!”


PERHATIAN: Pejuang Hartanah tidak bertanggungjawab terhadap komen yang ditulis melalui laman sosial media facebook ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun fb dan tidak semestinya menggambarkan pendirian penulis. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

KOMEN PANDANGAN & PENDAPAT ANDA DI BAWAH:

About Ieza Yusof MJ

Ieza Yusof MJ
Pakar Kewangan No 1 Malaysia - Mentor Pejuang Hartanah.

Check Also

9 Point Tentang MRTA/MRTT Untuk Korang Fahami…

Apa benda MRTA/MRTT ni?? Jom kita refresh balik pasal tajuk ni! ✔ MRTA – Mortgage …